ספטמבר בפתח ואיתו שנת הלימודים החדשה.
אצל משפחות רבות, הכנת האוכל לבית הספר, מהווה קושי ואף מתחים מסיבות שונות. למשל, חוסר הגיוון מצד הילדים בממרחים, הרצון לקבל לחמנייה או פיתה בניגוד לרצון ההורים ואף עצם ההתעסקות העודפת בהכנת הכריכים בשעות הלחוצות של הבוקר, עלול להוות גורם למתח בנושא התזונתי.
ארוחת העשר בבית הספר חשובה מאוד לתפקוד התקין של הילדים במהלך שעות בית הספר, וביצירת סדר יום תזונתי תקין, לצורך מניעת רעב מוגבר בשעות הצהריים. בעיקר כאשר רוב הילדים נוטים לאכול ארוחת בוקר קטנה בבית, אם בכלל. לכן, חשוב להקפיד לשלוח עם הילדים ארוחה מזינה אך גם מקובלת על כל הצדדים.
במידה ומדובר בילדים קטנים, הנכנסים למסגרות חובה ללא תכניות הזנה, זו הזדמנות מצוינת לבנות בסיס טוב בכל הנוגע למזון הנשלח איתם למסגרת החינוכית. נרצה להטמיע שלושה מרכיבים עיקריים שילדכם יקבלו:
- כריך (מומלץ עם לחם מקמח מלא) עם ממרח משתנה בהתאם להעדפת הילד.
- פרי
- ירק
במידה ומדובר בילדים גדולים יותר שכבר נוצרה העדפה או מתיחות סביב הנושא, זו הזדמנות טובה לבנות ביחד תכנית המוסכמת על כל הצדדים. איך עושים את זה?
תחילה, מוזמנים להוריד את "מערכת הכריכים שלי" (קישור נמצא בסוף הכתבה), בה תוכלו להחליט מראש מה יישלח בכל יום למסגרת החינוכית. הסדר והמסגרת יכולים כבר ליצור רגיעה בנושא, שכן רוב הילדים לא אוהבים הפתעות בכריכים שלהם. כך תמנעו מכריכים שנשארים בתיק ורעב מוגבר בצהריים בעקבות זאת. ולא פחות חשוב מכך, חוסך זמן והתלבטויות בשעות הבוקר, מכיוון שהכל רשום וידוע מראש.
שנית, שבו יחד עם הילדים, עשו סיבוב בסופר או אפילו הכינו ביחד בבית, ממרחים מזינים ומגוונים שהילדים יוכלו לקחת איתם למסגרת. התחילו בהעדפה הברורה של ילדכם ונסו להפוך אותה לבריאה יותר ולגוון אותה בהדרגה. למשל חומוס יכול להיות חומוס בהכנה ביתית, גבינה לבנה יכולה להיות בתוספת של עשבי תיבול וכו'.
ניתן ליצור מגוון תוספות לכריכים, כמו: אבוקדו, גבינה לבנה, טונה, פסטרמה, חביתה, חומוס, טחינה, פסטו, גבינה צהובה ועוד. במידה ורוצים לשלוח תוספת שהיא מתוקה ניתן להכין טחינה עם דבש, חמאת בוטנים טבעית, ממרח תמרים ועוד.
בנוסף, למרחיקי הלכת, ניתן להכין ממרחים מגוונים באופן ביתי! למשל ממרחי טחינה בתוספת של פלפלים או סלק הנותנים לו צבע ואף טעם מתקתק, ממרחי עגבניות ביתיים עם גבינה צהובה לטעם של פיצה, ממרח גוואקמולי- אבוקדו וביצה ואף ממרחי בטטה ופטריות! השמיים הם הגבול. ככל שיהיה יותר גיוון בכריכים כך הילדים ייחשפו לטעמים וירחיבו את המגוון התזונתי שלהם, וחשוב מכך, יהנו מארוחת העשר.
במידה וילדכם אוכל באופן קבוע כריך שאינו לטעמכם, כמו כריך עם שוקולד או לחמניות ופיתות, נסו ליצור מערכת ובה שלבו את הכריך שהיה רגיל לקבל, בכמות מופחתת המקובלת על שניכם. המטרה היא לא ליצור התנגדויות אלא למצוא ביחד את הדרך המתאימה ולהכווין את הילדים לתזונה בריאה יותר בשעות בית הספר.
שתהיה שנה מוצלחת ובריאה!