בשנים האחרונות עלה לתודעה המונח 1000 הימים הראשונים, המתאר את השפעת התזונה על התפתחות התינוק בטווח הארוך, ומוגדר מתקופת ההתעברות ועד גיל שנתיים.
זוהי תקופה קריטית המאופיינת בהתפתחות מואצת, עם גורמי צמיחה רבים, ביניהם תזונה, גורמים גנטיים ואפיגנטיים ורגולציה הורמונלית, המושפעים ע"י גורמים סביבתיים, ועלולים להשפיע על בריאות התינוק בבגרותו. האתגר הוא מיקסום הפוטנציאל לגדילה תקינה, מבלי לגרום לסיכון לתחלואה נלווית בהמשך.
בנוסף לכך ש-1000 הימים הראשונים הם חלון הזדמנויות חשוב להתפתחות, ישנה חשיבות רבה להקניית הרגלי תזונה בריאים כבר מינקות, מכיוון שהרגלי אכילה שנלמדים בילדות צפויים להמשיך בחיים.
היכולת לחוש טעמים, מתחילה עם התפתחות מערכות הטעם והריח, החל מהטרימסטר הראשון ועד בשלות מלאה בסוף ההריון. מערכות אלו הן הגורם המרכזי בהתפתחות העדפת המזון על ידי השילוב ביניהן. ממצאים מראים, כי לעוברים ישנה העדפה מולדת לטעם המתוק המסמל ריכוז קלורי וייגרום לו להימשך לחלב אם המכיל לקטוז, והימנעות מטעם מר המסמל רעל או מזון מעופש העלולים לגרום נזק.
ישנם שלושה מנגנונים עיקריים לרכישת העדפה למזון מסוים:
1. חשיפה חוזרת לאותו המזון
2. חשיפה למגוון רחב של מזונות המגבירים התקבלות לטעמים שונים
3. הצגת מזון חדש עם טעם מוכר ואהוב
הידעתם? ישנם פעוטות שיצטרכו להיחשף 10-15 פעמים לאותו מזון עד שהוא יתקבל על ידם.
אז מה עושים:
- ממשיכים לשלב מזונות מגוונים בארוחות המשפחתיות.
- לא נבהלים אם הילדים לא התחברו לטעם בניסיון הראשון, או אפילו אם סרבו לנסות. להמשיך להציג אותו בסיטואציות, במרקמים ובצורות שונות.
- להראות דוגמה אישית לאכילת מגוון מזונות.
- לשלב עם מזונות שהם כבר מכירים ואוהבים.